Se oppskrifter

Tips til bruksområder: Se oppskrifter

 

Jordbær med sjokoladetupp

4 porsjoner

1 kurv jordbær

100 g mørk kokesjokolade for smelting, gjerne 70 %

Skyll og tørk jordbærene, la den grønne hamsen sitte på. Smelt sjokoladen i vannbad. Hold et jordbær i den grønne enden og dypp tuppen nedi sjokoladen til ca halve bæret er dekket av sjokolade. Sett bæret på et matpapir til sjokoladen er stivnet. Gjenta til alle bærene har fått sjokolade på seg

 

Jordbærkonfekt

4 porsjoner

1 kurv jordbær

1 plate 70 % sjokolade (evt hvit sjokolade)

Skyll bærene, tørk dem forsiktig med kjøkkenpapir. La hamsen (det grønne) sitte på. Smelt de to sjokoladene i hvert sitt vannbad, eller i mikroen. Dypp halvparten av jordbærene i mørk sjokolade, de andre bærene i hvit sjokolade. Legg på serveringsfat og sett kjølig til servering.

 

Smoothie

Nyplukket jordbær egner seg godt i smoothie. Bland med annen frukt og bær du liker og kjør det i en food processor sammen med for eksempel vaniljeyoghurt. Kjør blandingen i snaue 30 sekunder. Du kan også bruke eplejuice, appelsinjuice eller andre typer juice du liker i tillegg eller istedenfor yoghurt. All frukt og bær egner seg i en smoothie. Bland deg gjerne frem til dine egne favoritter. Bruk godt moden frukt – det gir mer smak og en bedre konsistens.

 

 

Jordbærbowle

Denne forfriskende drikken kombinerer agurk og jordbær på en smakfull og spennende måte. Enkel å lage - herlig å drikke!

10-12 porsjoner

1 kurv jordbær

1 slangeagurk

1 neve frisk mynte

Isbiter

½ l mineralvann

1 l sjampanjebrus

 

Rens jordbærene og skjær dem i skiver. Vask agurken og høvle den i tynne skiver. Ha bær, agurk, revet mynte og isbiter i en stor bolle. Hell over mineralvann og sjampanjebrus og la det stå kjølig ti minutter før servering. Server i høye glass med skje. Tips: Vil du ha en mer ”voksen” variant, kan du bytte ut halvparten av sjampanjebrusen med en halvtørr hvitvin.

 

Frisk spinat med jordbær og grillet kyllingbryst

200 g vasket spinat

500 g kyllingfilet

250 g jordbær

5 ss balsamicoeddik

5 ss valnøttolje

Salt

Pepper

Chilipepper

Paprika

Krydre kyllingbrystene med salt, pepper og litt chilipepper og gjennomstek dem på middels varme i stekepanne.

Anrett den vaskede spinaten på en tallerken, skjær de rensede jordbærene og kyllingbrystene i tynne skiver og fordel dem på spinaten, topp med kyllingbrystene. Bland olje, balsamico og paprikapulver godt og drypp over.

 

Mandelterte med jordbær

Deig

150 g mel

50 g mandler, malte

1 ss sukker

1 ts salt

100 g smør

1 stk egg

 

Rør sammen det tørre, smuldre i smøret og egget. Form deigen til en kule, pakk i plastfilm og la hvile i kjøleskapet i minimum 30 minutter.

Fyll

1 stk vaniljestang

2 dl melk

3 dl creme Fraiche

5 stk eggeplommer

1 stk egg

120 g sukker

200 g jordbær

100 g mandler, skivet

3 ss sukker

1 ts kanel

Forvarm varmluftsovn til 180 gr.

Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, creme fraiche og vaniljefrøene.

Pisk 5 eggeplommer, egget og sukkeret i et varmt vannbad. Tilsett melkeblandingen og fortsett å rør over vannbadet til det tykner, sil og avkjøl.

Ta ut deigen fra kjøleskapet og kjevle den ut så den dekker en paiform helt opp til kanten, legg over et bakepapir og fyll i tørkede bønner eller erter og forstek i ovnen i ca 15 minutter.

Senk ovnstemperaturen til 140 gr.

Slå eggeblandingen i formen og stek i ca 1 time.

Vask og skjær jordbærene i tynne skiver, bland sukker og kanel.

Dekk kaken med jordbær, strø på sukkerblandingen.

Sett under grillen til sukkeret smelter og karamelliseres, pass på hele tiden, brenner seg fort!

Serveres lun med annen frisk frukt og vaniljesis.

 

Romanosalat med jordbær og chèvreost

En usannsynlig kombinasjon råvarer, sier du kanskje? Men nei - i denne retten kommer alle de enkelte ingrediensene sammen i en liflig og spenstig salat. Den passer like godt til forrett som dessert. Velg selv! 4 porsjoner

50 g mandelflak med eller uten skall

1 fedd presset hvitløk

½ ts flytende honning

½ ts dijonsennep

3 ss balsamicoeddik

1 ss brunt sukker

1 dl rapsolje

½ hode revet romanosalat

150 g friske, skivede jordbær

100 g smuldret chèvreost

Varm mandlene i tørr panne til de er lett ristet. Sett til side. Lag dressing ved å vispe sammen hvitløk, honning, sennep, eddik, sukker og olje. I en stor salatbolle blander du romanosalaten med mandlene, jordbær og ost. Bland inn dressingen og server.

 

Varm frukt- og bærdessert

Kos deg med en sunn, nærende og varm dessert når du trenger litt ekstra nytelse!

4 porsjoner

1 kurv jordbær, renset og delt i to

2 stk nektariner, uten stein, delt i biter

4 stk fikener

4 stk aprikoser, uten stein, hver delt i to

2 stk epler, utkjernet, delt i båter

2 stk pærer, utkjernet, delt i båter

4 stk plommer, uten stein, hver delt i to

Noen moreller (kan utelates)

1 vaniljestang, splittet på langs

Litt brunt sukker etter smak

Forvarm ovnen til 250 °C. Skyll fruktene og bærene. Legg alt blandet i en ildfast form og strø over litt brunt sukker. Stek midt i ovnen i 4 minutter. Velger du grill, så pakk inn formen i dobbelt folie og grill på høy varme i ca 4 minutter. Nydelig sammen med gresk yoghurt, vaniljeiskrem eller pisket krem.

 

Eller les mer på: http://www.bama.no/eway/no/baer/jordbaer/index.aspx


Previous page: Salsa